საზოგადოება
ზუგდიდის საბავშვო ბაღები ერთი ბავშვის კვებაზე 1.60 ლარს ხარჯავენ
ზუგდიდის სკოლამდელი სააღმზრდელო დაწესებულებათა ცენტრის ბიუჯეტი 5 მილიონი ლარია. აქედან მილიონ 329 ათასი ლარი აღსაზრდელების კვებისთვისაა გამოყოფილი. დარჩენილი თანხა ხელფასზე და ჰიგიენის საშუალებებისთვის იხარჯება. ოფიციალური ინფორმაციით, მუნიციპალიტეტის ბაღებში 4 ათასი ბავშვი ირიცხება.

ზუგდიდის მერიიდან „ლაივპრესისთვის“ გამოგზავნილ წერილში აღნიშნულია, რომ თბილისის საბავშვო ბაღებისგან განსხვავებით ზუგდიდის მუნიციპალიტეტის სკოლამდელი დაწესებულებების კვების მენიუში ცვლილება არ შესულა.

დამტკიცებული დოკუმენტის თანახმად, ერთი ბავშვისთვის დღეში იხარჯება: 30 გრამი შაქარი, 20 გრამი მაკარონი, 16 გრამი ბრინჯი, 7 მლ ზეთი, 4 გრამი ტომატი, 10 გრამი ხახვი, 5 გრამი მარილი, 13 გრამი კარაქი, 120 გრამი კარტოფილი, 26 გრამი კომბოსტო, 6 გრამი სტაფილო, 4 გრამი ჭარხალი, 3 გრამი კარამელი, 8 გრამი ყველი, 13 გრამი პურის ფქვილი, 11 გრამი წიწიბურა, 0,5 გრამი ნიორი, 0,3გრამი ჩაი, 42 გრამი ხორცი, 6 გრამი ფხვიერი ნამცხვარი [პეჩენია], 20 გრამი ვაშლი, 10 გრამი შესქელებული რძე, 100 გრამი პური, 10 გრამი თევზი, 6 გრამი ლობიო და თვეში 4 ცალი კვერცხი.

ცენტრმა იანვარში გამარტივებული ელექტრონული ტენდერით მხოლოდ თვენახევრის სამყოფი საკვები შეიძინა. როგორც „ლაივპრესს“ განუცხადეს, ეს ქალაქის და თემის ცენტრების გაერთიანებამ გამოიწვია. ცენტრმა კვების პროდუქტების შესყიდვაზე ელექტრონული ტენდერი ისევ გამოაცხადა.

დღეში სამჯერადი კვებისთვის ერთ ბავშვზე 1.60 ლარი იხარჯება.

მენიუ დღეების მიხედვით ერთ ბავშვზე ასე გამოიყურება:

ორშაბათი

საუზმე: წიწიბურას ფაფა (25გრ. წიწიბურა, 10გრ. შედედებული რძე, 3გრ. კარაქი, 10გრ. შაქარი). ჯამში ულუფა 48 გრამს შეადგენს.

სადილი: წვნიანი (70გრ. ხორცი, 10გრ. სტაფილო, 5გრ. ხახვი, 20გრ. ბრინჯი, 5გრ. ნიორი, 40გრ. კარტოფილი, 3გრ. ხმელი სუნელი, 5გრ. მარილი, 2გრ. ტომატი, 3გრ. ზეთი) და 60გრ. პური.

მეორე კერძი - მაკარონი ხორცით (25გრ. მაკარონი, 5გრ. ხახვი, 3გრ. ზეთი, 2გრ. კარაქი).

დესერტი: 15 გრ. ფხვიერი ნამცხვარი.

სამხარი: პური კვერცხით (40გრ. პური, 1 ცალი კვერცხი, 3გრ. ზეთი, 2გრ. ჩაი, 15გრ. შაქარი, 10გრ. კარაქი).

სამშაბათი

საუზმე: ჩაი კარაქიანი პურით (30გრ. პური, 2გრ. ჩაი, 10გრ. კარაქი, 15გრ. შაქარი)

სადილი: პირველი კერძი - ბოსტნეულის წვნიანი (65გრ. კომბოსტო, 60გრ. კარტოფილი, 10გრ. სტაფილო, 10გრ. ჭარხალი, 5გრ. ხახვი, 3გრ. ზეთი, 5გრ. ნიორი, 2გრ. ტომატი, 3გრ. ხმელი სუნელი, 5გრ. მარილი).

მეორე კერძი: კატლეთი კარტოფილის პიურეთი (70გრ. ხორცი, 5გრ. ხახვი, 1ც. კვერცხი, 4გრ. ფქვილი, 100გრ. კარტოფილი, 2გრ. კარაქი) და 70გრ. პური.

დესერტი: 15გრ. კარამელი.

სამხარი: მაკარონის ფაფა (25გრ. მაკარონი, 10გრ. შედედებული რძე, 10გრ. შაქარი, 3გრ. კარაქი).

ოთხშაბათი

საუზმე: ჩაი კარაქიანი პურით (30გრ. პური, 2გრ. ჩაი, 10გრ. კარაქი, 15გრ. შაქარი).

სადილი: პირველი კერძი - ლობიოს წვნიანი (30გრ. ლობიო, 5გრ. ხახვი, 10გრ. სტაფილო, 5გრ. ნიორი, 3გრ. ხმელი სუნელი, 3მლ. ზეთი, 2გრ. ტომატი, 40გრ. კარტოფილი, 5გრ. მარილი).

მეორე კერძი: ჩაშუშული კარტოფილი (5გრ. სტაფილო, 140გრ. კარტოფილი, 5გრ. ხახვი, 4მლ. ზეთი, 2გრ. კარაქი) და 80გრ. პური,

დესერტი: ვაშლის კომპოტი (50გრ. ვაშლი და 15გრ. შაქარი).

სამხარი: ბრინჯის ფაფა (35გრ. ბრინჯი, 10გრ. შედედებული რძე, 3გრ. კარაქი).

ხუთშაბათი

საუზმე: ბრინჯის ფაფა (35გრ. ბრინჯი, 10გრ. შედედებული რძე, 3გრ. კარაქი).

სადილი: პირველი კერძი - მაკარონის წვნიანი (25გრ. მაკარონი, 60გრ. კარტოფილი, 5გრ. ხახვი, 10გრ. სტაფილო, 2გრ. ტომატი, 3მლ. ზეთი, 3გრ. ხმელი სუნელი, 5გრ. მარილი, 5გრ. ნიორი).

მეორე კერძი: კატლეტი წიწიბურას გარნირით (70გრ. ხორცი, 5გრ. ხახვი, 4მლ. ზეთი, 30გრ. წიწიბურა, 2გრ. კარაქი, 2გრ. ფქვილი, 1/10 ცალი კვერცხი) და 80გრ. პური.

დესერტი: 15გრ. ფხვიერი ნამცხვარი.

სამხარი: მოხარშული ყველიანი კვერი (65გ ფქვილი, 40გ ყველი და 5გ კარაქი).

პარასკევი

საუზმე: მანანის ფაფა (3გრ. კარაქი, 10გრ. შაქარი, 25გრ. მანანის ბურღული, 10გრ. შედედებული რძე).

სადილი: პირველი კერძი - ბოსტნეულის წვნიანი (65გრ. კომბოსტო, 60გრ. კარტოფილი, 10გრ. სტაფილო, 10გრ. ჭარხალი, 5გრ. ხახვი, 3მლ. ზეთი, 5გრ. ნიორი, 2გრ. ტომატი, 3გრ. ხმელი სუნელი, 5გრ. მარილი).

მეორე კერძი: თევზი კარტოფილის გარნირით (50გრ. თევზი, 4მლ. ზეთი, 2გრ. ფქვილი, კარტოფილი, 2გრ. კარაქი, 10გრ. ტომატი, 5გრ. ხახვი, 2გრ. მარილი) და 70გრ. პური.

დესერტი: ვაშლის კომპოტი (50გრ. ვაშლი და 15გრ. შაქარი).

სამხარი: ჩაი ბლინით და კარაქიანი პურით (1/5 პურის ფქვილი, 10გრ. შაქარი, 3მლ. ზეთი, 2გრ. ჩაი, 10გრ. კარაქი, 15გრ. შაქარი) და 40გრ. პური.
| Print |  E-mail
FaceBook Twitter Google
სხვა მასალები ამ კატეგორიიდან






აფხაზეთიდან რუსეთში ციტრუსის აქტიური ექსპორტი ნოემბრის მეორე
ნახევრიდან იგეგმება.
18:24 / 13.11.2018
აფხაზეთიდან რუსეთში ციტრუსის აქტიური ექსპორტი ნოემბრის მეორე ნახევრიდან იგეგმება.






ისტორიული წყაროებით, სამეგრელოს მთიან ნაწილში მეგრული ვაზის ჯიშებით
საუცხოო ღვინოს ამზადებდნენ,
17:01 / 25.09.2018
ისტორიული წყაროებით, სამეგრელოს მთიან ნაწილში მეგრული ვაზის ჯიშებით საუცხოო ღვინოს ამზადებდნენ,






მდინარეზე მოტივტივე ტრანსპორტი - ბორანი სამეგრელოში მხოლოდ სენაკშია
შემორჩენილი.
12:23 / 10.09.2018
მდინარეზე მოტივტივე ტრანსპორტი - ბორანი სამეგრელოში მხოლოდ სენაკშია შემორჩენილი.






ღომი სამეგრელოს გასტრონომიული კულტურის მთავარი კერძად ითვლება.
09:35 / 06.09.2018
ღომი სამეგრელოს გასტრონომიული კულტურის მთავარი კერძად ითვლება.
ლაივპრესის სტუდია
როგორია წინასაარჩევნო გარემო ზუგდიდში და რა დარღვევები გამოვლინდა საანგარიშო პერიოდში,
ვიდეორეპორტაჟი
ცოცხალი ისტორიები
დიანა ქაჯაია - აბიტურიენტი
მონიკა თიგიშვილი - ტრანსგენდერი ქალი
მოცემული ვებ გვერდი „ჯუმლას" ძრავზე შექმნილი უნივერსალური კონტენტის მენეჯმენის სისტემის (CMS) ნაწილია. ის USAID-ის მიერ დაფინანსებული პროგრამის "მედია გამჭვირვალე და ანგარიშვალდებული მმართველობისთვის" (M-TAG) მეშვეობით შეიქმნა, რომელსაც „კვლევისა და გაცვლების საერთაშორისო საბჭო" (IREX) ახორციელებს. ამ ვებ საიტზე გამოქვეყნებული კონტენტი მთლიანად ავტორების პასუხისმგებლობაა და ის არ გამოხატავს USAID-ისა და IREX-ის პოზიციას.
This web page is part of Joomla based universal CMS system, which was developed through the USAID funded Media for Transparent and Accountable Governance (MTAG) program, implemented by IREX. The content provided through this web-site is the sole responsibility of the authors and does not reflect the position of USAID or IREX.
ავტორის/ავტორების მიერ საინფორმაციო მასალაში გამოთქმული მოსაზრება შესაძლოა არ გამოხატავდეს ფონდ  ”ღია საზოგადოება-საქართველოს” პოზიციას. შესაბამისად, ფონდი არ არის პასუხისმგებელი მასალის შინაარსზე. The views, opinions and statements expressed by the authors and those providing comments are theirs only and do not necessarily reflect the position of Open Society Georgia Foundation. Therefore, the Open Society Georgia Foundation is not responsible for the content of the information material.