როგორი უნდა იყოს სვანური ქელეხის სუფრა - მესტიის მერიის აიპის ინიციატივა თემთა საბჭომ მოიწონა
ინიციატივა მერიის კულტურის და ხელოვნების ცენტრს ეკუთვნის, რომელმაც მოსახლეობის განწყობები გაიზიარა. კერძოდ, ქელეხის სუფრისთვის შვიდი სახეობის კერძი უნდა მომზადდეს. ესენია - კორკოტი, თევზი, ამოლესილი ლობიო, კერკაჟი ლობიო, მწნილი, ფლავი, კომბოსტოს, ჭარხლის, ან ისპანახის ფხალი და პური. სასმელად ღვინო და გაზიანი სასმელი. ასეთივე მენიუ უნდა იყოს გასვენებამდელ „ნაფაანუნს“ - სუფრაზე.
ინიციატივის თანახმად, ორმოცსა და წლისთავზე მარხვისას იგივე კერძებით უნდა გააწყონ სუფრა, ხოლო ხსნილის დროს - ხორცი, კუბდარი, ხაჭაპური, თაშმჯაბი, კვერცხი და კარზი, ტოლმა და ნამცხვარი, პური, დასალევად კი ღვინო და გაზიანი სასმელები.
მესტიის მერიის კულტურისა და ხელოვნების ცენტრის დირექტორის, გეგი ფალიანის განმარტებით, ეს სვანების უძველესი ტრადიციაა, რომელიც არავის ახსოვს როდიდან იღებს სათავეს, ამიტომ თუ აღდგება, მიესალმება.
„ეს დადგენილება ოდითგანვე იყო. აქ იგულისხმება ისიც, რომ ოჯახს გარდაცვლილი ჰყავს და კიდევ ზედმეტი ხარჯი რომ არ იყოს. ძველად როგორც მახსოვს, 12 ჭიქაში მთავრდებოდა ჭირის სუფრები და არ აწუხებდნენ ზედმეტად ოჯახს“, - გვითხრა გეგი ფალიანმა.
მისივე თქმით, ინიციატივა, რომელიც ძირძველი გვარების თემთა საბჭომ უკვე მოიწონა, შესასრულებლად სავალდებულო არ იქნება და დასამტკიცებლად არც ადგილობრივ თვითმმართველობას წარუდგენენ. ეს იქნება ერთგვარი შიდა რეგულირება და „შიდა სამზარეულო“.
გეგი ფალიანის სიტყვებით, მათთვის ერთ-ერთი პრიორიტეტი სწორედ ტრადიციების აღდგენაა.
ტრადიციების აღდგენის კუთხით მომუშავე „ძირძველი გვარების თემთა საბჭოს“ თავმჯდომარემ, ბაჩუკი ფალიანმა გვითხრა, რომ დღეს სვანეთში ქელეხის სუფრის მენიუ უფრო მრავალფეროვანია, ვიდრე ქორწილის, ოჯახებს კი, მიუხედავად იმისა, აქვთ თუ არა ამის შესაძლებლობა, უწევთ არ ჩამორჩნენ ტენდენციას. შედეგად ზოგიერთს ვალები ამ დრომდე აქვთ. მისივე განმარტებით, მსგავსი მიდგომა ქელეხისადმი სვანების ტრადიციული ქცევა არასდროს ყოფილა, ამიტომაც გაუჩნდათ სურვილი, შიდა რეგულაციის შემოღების.
„ეს შეთავაზებაა. კი ბატონო, დადგენილებაა, მაგრამ დავალება არავისთვის არ იქნება. მოსახლეობის დიდ ნაწილმა, განსაკუთრებით ქალებმა მოიწონეს. 600, 700 კაციან სუფრას დიდი მომზადება უნდა. ფაქტობრივად გვარის რძლები მუშაობენ და ყველასთვის ძნელია. უწევთ რამდენიმე ღამის გათენება, რომ ამდენი ნამდვილად არასაჭირო კერძი მოამზადონ“, - გვითხრა ბაჩუკი ფალიანმა.
თემთა საბჭოს მიერ მოწონებული დადგენილება ძალაში მიმდინარე წლის 19 დეკემბრიდან შევიდა.
შენიშვნა: ადრე სტატიის სათაური იყო შემდეგი: „როგორი უნდა იყოს სვანური ქელეხის სუფრა - მესტიის მერიის ინიციატივა დამტკიცდა“. მეტი ფაქტობრივი სიზუსტისთვის სათაურში მოხდა ცვლილება და დაემატა - „მერიის აიპის ინიციატივა თემთა საბჭომ მოიწონა“.
ლაივპრესის ჟურნალისტები კეთისინდისიერად ასრულებენ პროფესიულ მოვალეობას და იცავენ ჟურნალისტური ეთიკის წესებს.